veel voorkomende fouten

Hoe gaat het er aan toe in de praktijk? 

We zien dat heel wat mensen aan de slag gaan met het aanpassen van hun omheining. Echter, komen we veel voorkomende fouten tegen die nadelig zijn voor de effectiviteit van je wolfwerende afrastering. Hieronder een overzicht:

1/ Een te licht schrikdraadapparaat

Om te weten welk schrikdraadapparaat geschikt is voor een bepaald raster, moeten we weten hoeveel energie het kan leveren. Dat wordt gemeten in joule (J) en dus niet in volt! Elk toestel kan een elektrische spanning van 4500 V of hoger geven, maar niet voor elk type of lengte raster. Daarvoor moeten we weten hoeveel energie en dus joule het kan leveren.

De hoeveel energie (J of kWh) dat het toestel moet kunnen leveren hangt af van hoeveel weerstand en hoeveel energieverlies er optreed. Dit is op zijn beurt afhankelijk van de volgende factoren:

  • lengte omheining: hoe langer de omheining, hoe meer energie er nodig is

  • geleiding van de draad (ohm/m): hoe beter de geleiding van het draadmateriaal, hoe minder energie er nodig is; hoe langer de draad, hoe meer weerstand en hoe zwaarder het apparaat zal moeten zijn (meer joules)

  • aantal draden: hoe meer draden, hoe meer energie er nodig is

  • diersoort: de hardheid van de schok (spanning) moet voor paarden veel minder zijn (gevoelige huid) dan voor schapen (veel wol)

  • gebruikte stroombron (lichtnet of accu): lichtnet geniet altijd de voorkeur

  • begroeiing: levende planten die tot tegen de stroom voerende draad groeien, zorgen voor verlies van energie; het apparaat zal meer energie moeten leveren om een voldoende hoge spanning te behouden

Het aantal joule die je nodig hebt op je schrikdraadapparaat kan via volgende formule berekend worden:

WelkSchrikdraadApparaatNodig.jpg

Handige formule van Gallagher voor berekening van ladingsenergie (J)

In bovenstaande berekening werd nog geen rekening gehouden met eventuele begroeiing (die voor een serieuze daling in de spanning kan zorgen). Doe daarom het verkregen aantal joule maal drie. Kies vervolgens een schrikdraadapparaat met een gelijke of hogere ladingsenergie (J).

2/ Het gebruik van koper als verbindingsdraad en/of aardingspen

We zien in de praktijk vaak het gebruik van koperdraad als verbinding tussen de schrikdraden, om van apparaat naar aarding te gaan, om van apparaat naar schrikdraden te gaan, etc. Dit is nefast voor efficaciteit van de omheining. Het gebruik van koper zorgt voor roestvorming t.h.v. het contact met andere materialen (en dus een slechte verbinding), alsook voor stroomverlies bij gebruik als aardingspen door slecht isolerend vermogen. Als verbindingsdraad moet geïsoleerde grondkabel gebruikt worden, die extra geïsoleerd is voor gebruik bij hoogspanning. Als aardingspen moeten pennen gebruik worden uit galvanisé of inox, dit zijn specifieke pennen voor schrikdraadgebruik en niet voor huishoudelijke elektriciteit. 

WhatsApp Image 2021-09-20 at 09.07.54.jpeg

Fout: gebruik van koper als verbindingsdraad

3/ Te lage spanning op de schrikdraden door verlies

Zelfs al wordt het correcte schrikdraadapparaat gebruikt (zie voorbeeld 1), dan kunnen we nog steeds een te lage spanning (minder dan 4500 V) zien wanneer verlies optreedt door één of andere reden: 

  • te veel contact met begroeiing (een apparaat kan wat begroeiing aan, maar natuurlijk geen ganse struik)

WhatsApp Image 2021-09-20 at 09.08.46.jpeg

Fout: geen onderhoud van begroeiing

  • schrikdraad te dicht (< 10cm) bij raster (type schapendraad, tuindraad, ...): de afstand moet meer dan 10 cm zijn om inductie te vermijden

InductieVermijden.jpg

Correct: meer dan 10 cm tussen schrikdraad en raster

4/ Schrikdraden op verkeerde hoogte

Om een wolf buiten te houden, zijn de hoogtes van de schrikdraden van uitermate belang. De onderste draad mag niet hoger dan 20 cm hangen en de ruimte tussen de afzonderlijke draden mag ook niet meer dan 20 cm bedragen. Omdat geen enkel perceel natuurlijk waterpas ligt, kan het zijn dat de onderste schrikdraad op sommige plaatsen op 25 cm hangt of op 10 cm (wat dan terug te laag is naar onderhoud toe).Een oplossing kan zijn om isolatoren te gebruiken van 10 cm lang die je op de correct hoogte kunt plooien, na bevestiging op de paal. 

151779877_1077070969434089_2863682944816797805_n.jpg

Correct: onderste schrikdraad tussen de 15 en 20 cm van de grond

IsolatorPlooien.png

Correct: plooien van isolatoren naar gewenste hoogte (hier 120 cm)